Flera anledningar till att äta gurkmeja varje dag!

Guldstjärna till gurkmeja

 Gurkmeja är starkt antiinflammatoriskt, visar flera studier. Gurkmeja har visat sig stänga av ett protein som har förmåga att sätta igång inflammationen, skriver Helena Nyblom.

 Gemensamt för flera av våra vanligaste kroniska sjukdomar, till exempel hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, psoriasis och inflammation i mage och tarm är just låggradiga, ihållande inflammationer. Här anses gurkmeja kunna ha positiva effekter.

2. Kan minska risk för Altzheimer

 Gurkmeja kan minska risken för Alzheimer. Det visar flera forskningsstudier. Forskarna studerar kurkuminets förmåga att kapsla in skadliga så kallade oligomerer, ett slags plack i hjärnan, och på så vis bromsa dess skadliga inverkan på hjärnans celler.

 I ögruppen Okinawa i Japan och i Indien har man betydligt lägre risk för Alzheimers sjukdom. Här är gurkmeja en vanlig krydda och ett samband kan finnas.

 I en amerikans studie från 2004, som SVT Nyheter refererar till, kom man fram till att förekomsten av Alzheimers bland äldre i Indien var fyra gånger lägre än i USA. Detta anses inte vara ett bevis på, men ett tecken på kurkuminets positiva egenskaper.

3. Kan minska risk för cancer

 Det finns vetenskapligt stöd för att kurkumin, det aktiva ämnet i gurkmeja, har en hämmande effekt på vissa cancertyper, skriver Helan Nyblom.

 Kurkumin tros motverkar att tumörceller bildas.

• Forskningen har också sett att kurkumin stryper blodförsörjningen i tumörcellen och därmed hämmar tillväxten.

Text och källa från:
http://www.land.se/uncategorized/lakarens-halsohyllning-3-skal-att-ata-gurkmeja-varje-dag/

Du kanske också gillar:

DelaShare on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *