Maten bakom resultaten

Igår var jag på en riktigt givande föreläsning på Wellness där jag tränar. Det var Martin Söderberg som föreläste om”KOSTENS BETYDELSE FÖR TRÄNINGENS RESULTAT.” Han tog bland annat upp detta:

Äter du tillräckligt?
Tränar du för att äta?
Äter du för att träna?
Vad ska du äta innan träning?
Vad ska du äta efter träning?

Mycket av det han pratade om finns med i Linda Bakkmans bok ”maten bakom resultaten”. Denna har jag beställt på Adlibris där jag fick bästa pris. Kommer att lusläsa denna så fort jag får hem den.

Jag skrev ned det viktigaste i min anteckningsbok och sammanfattar detta här.

Att träning har blivit populärt har väldigt stora fördelar. Aldrig förr har vi svenskar tränat mer eller tänkt mer på vad vi stoppar i oss. Varje dag kan man läsa om olika hälsodieter. Ena gången handlar det om att man skall äta kolhydrater, för att nästa gång bannlysa dessa och istället fokusera på protein. 

För att förstå hur kroppen funkar så måste vi titta lite på vad den behöver.

Det finns sex olika näringsämnen som kroppen behöver:

Kolhydrater, fett, protein, mineraler, vitaminer, vatten

Enligt flera olika nya dieter så väljer man att plocka bort ett eller flera av dessa näringsämnen vilket får till följd att kroppen slutar fungera som den är tänkt.

I dagens hets på perfekta kroppar och snabba genvägar där man vill ha resultat direkt väljer man hellre att plocka bort olika näringsämnen eller byta ut vissa produkter. I dag har många varken tid eller kraft att göra jobbet som krävs, det vill säga göra av med mer energi än vi stoppar i oss. Något som är fundamentalt för att vi skall hålla vikten samtidigt som vi skall fungera och prestera. För att få en sund och hållbar förändring krävs att man verkligen läser på om följderna med olika dieter och har en lagom inställning till maten samt hur vi ser ut. 

Vill man gå ner i vikt handlar det som vanligt om att göra av med mer energi än man stoppar i sig. Kroppen kommer sedan forma sig efter det och viktminskningen kommer att ske proportionerligt.

Ett tips för att gå ner i vikt med träning är att släppa fokus på vikten. Tänk inte på din vikt, utan fokusera istället på träningen.

Jag sög åt mig all denna information och insåg att det är dags att tänka om. Nu tänker jag äta min banan, potatis, grovt bröd med surdeg och frön, och visst kan jag återinföra havregrynsgröt till frukost. 

Stort tack till Martin och Wellness Studio som anordnade denna föreläsning! 

 

Du kanske också gillar:

DelaShare on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *